Rozważasz odchudzanie? Dieta grejpfrutowa – jakie są jej założenia, efekty i możliwe rezultaty w utracie wagi
Marzysz o skutecznym i sprawdzonym planie odchudzania, który pozwoli Ci zrzucić zbędne kilogramy? Prawdopodobnie masz za sobą długą listę diet, które przeglądałaś w poszukiwaniu tej idealnej. Wybór jest ogromny, co często utrudnia podjęcie decyzji o tym, która dieta może okazać się najbardziej pomocna. Jak wygląda to w kontekście diety grejpfrutowej? Czy taki jadłospis rzeczywiście stanowi skuteczne narzędzie w walce z nadwagą i czy korzystnie wpływa na Twoje zdrowie?
Dieta grejpfrutowa – podstawowe zasady
Pierwsze informacje dotyczące diety grejpfrutowej datowane są na lata 30. XX wieku. W ostatnim czasie temat ten znowu zyskał na popularności. Zanim jednak przeanalizujesz plusy i minusy tego typu odżywiania, zapoznaj się z jej podstawowymi zasadami.
Dieta grejpfrutowa ma bardzo restrykcyjny charakter, dlatego sugeruje się, aby nie stosować jej dłużej niż przez okres 10-12 dni. Dzienny bilans kaloryczny tej diety wynosi od 800 do 1000 kcal, co jest powodem dla którego po mniej więcej dwóch tygodniach zaleca się zaplanowanie przerwy. W ramach tej diety przewiduje się także ograniczenie spożycia węglowodanów złożonych. Z drugiej strony, zalecane są produkty bogate w białko: naturalny jogurt i inne produkty mleczne, ryby, jajka oraz mięso (na przykład gotowane lub pieczone piersi kurczaka, wołowina, cielęcina).
Jak można się domyślić po samej nazwie, dieta grejpfrutowa polega na spożywaniu grejpfrutów. Przy każdym posiłku powinnaś zjeść pół grejpfruta lub wypić 125 ml soku grejpfrutowego (istotne jest, aby nie zawierał dodatku cukru). Dlatego warto zastanowić się, czy dieta grejpfrutowa to dobry wybór dla Ciebie, szczególnie jeśli nie jesteś wielką fanką tych owoców.