Preferencje kulinarne Polaków w okresie międzywojennym: Polskie smaki na przestrzeni lat
Miłośnicy polskiej kuchni dominowali w krajobrazie gastronomicznym II Rzeczpospolitej. Wyrafinowane, często egzotyczne smaki były atrakcją tylko dla tych, którzy mogli pozwolić sobie na podróż do Paryża. Zastanawiamy się więc, jakie kulinaria były popularne na terenie naszego kraju w tym historycznym okresie.
W latach międzywojennych Polacy coraz częściej korzystali z możliwości spożywania posiłków poza domem. Szczególnie ceniony był lokal Simon i Stecki, usytuowany przy Krakowskim Przedmieściu 38 w Warszawie, znany ze swoich wyszukanych potraw.
Era ta była czasem rozkwitu restauracji, które zaczęły rywalizować ze sobą, ale i z kawiarniami, które stanowiły ciekawą alternatywę dla tradycyjnych lokali gastronomicznych. Mimo dostępności nowych smaków i eksperymentów kulinarnych, Polacy pozostawali wierni rodzimej kuchni. Paryż był miejscem podróży tylko dla tych, którzy szukali globalnych innowacji kulinarnej sztuki.
Jednym z najbardziej rozpoznawalnych miejsc, znanych z doskonałego jedzenia w okresie międzywojennym, była wspomniana wcześniej restauracja Simon i Stecki. Na początku swej działalności lokal funkcjonował jako winiarnia i nie cieszył się zbyt dużą popularnością. Wszystko zmieniło się jednak w 1927 roku, kiedy to do współwłaścicieli dołączył Jordan, renomowany restaurator. Od tego momentu miejsce zaczęło przyciągać tłumy. Dania przygotowywane przez mistrza kuchni Henryka Trzcińskiego podawane były na srebrnych talerzach, a obsługa komunikowała się w wielu językach. Wśród gości tego lokalu można było spotkać takie osobistości jak Stefan Jaracz, Xawery Dunikowski czy Julian Tuwim. Charakterystycznymi elementami, które wyróżniały Simon i Stecki na kulinarnej mapie Warszawy, było wino „l’eau de vie de marc” produkowane z resztek winogron oraz różnorodne dania mięsne serwowane na miejscu.