Badanie potwierdza: dieta wegańska na okres 8 tygodni przynosi korzyści zdrowotne
Nowe badanie przeprowadzone na grupie nieodróżniających się genetycznie bliźniaków jednojajowych ujawniło, że 8-tygodniowa dieta wegańska może skutecznie obniżyć poziom insuliny, redukować masę ciała i zmniejszyć stężenie białka powiązanego z chorobami serca i udarami mózgu. Dwie miesięczne badania dowiodły, że reżim żywieniowy oparty na roślinach może być korzystny nie tylko dla planety, ale także dla ludzi, zwłaszcza w świetle długowieczności. Christopher D. Gardner z Uniwersytetu Stanforda wyraził przekonanie, że większość ludzi zyskałaby na przejściu na dietę roślinną.
W eksperymencie uczestniczyło 22 zestawy zdrowych bliźniaków jednojajowych. Podzielono je na dwie grupy i wprowadzono do diety pełnoziarniste produkty, warzywa, strączki, owoce, orzechy oraz nasiona. Jednakże jedna grupa miała również spożywać zdrowe porcje mięsa. Ostatecznie zaobserwowano lepszą poprawę niektórych wskaźników zdrowia u osób stosujących dietę wegańską.
Przez pierwszy miesiąc eksperymentu, wszystkim uczestnikom dostarczano specjalnie przygotowane posiłki na śniadanie, obiad i kolację. Otrzymali również precyzyjne instrukcje dotyczące dozwolonych przekąsek. Nie mogli spożywać żywności przetworzonej, a ich dieta musiała być zróżnicowana. W drugim miesiącu badania, bliźniaki samodzielnie kupowały jedzenie i gotowały, kontynuując jednak dotychczasowy sposób odżywiania. Warto zauważyć, że nie musieli oni ograniczać przyjmowanych kalorii. Głównym wytycznym była zasada jedzenia do momentu pojawienia się uczucia sytości.