Twórcze pomysły na zdrowe przekąski dla dzieci – do szkoły i na co dzień

Twórcze pomysły na zdrowe przekąski dla dzieci – do szkoły i na co dzień

Przygotowanie zdrowych, a zarazem smakowych przekąsek dla naszych pociech często bywa sporym wyzwaniem. Niezależnie od kreatywności rodziców, niekiedy trudno jest wymyślić sposób na skłonienie dzieci do spożywania owoców czy warzyw. Przedstawiamy kilka sprawdzonych propozycji na zdrowe przekąski, które z pewnością przypadną maluchom do gustu.

Dzieci zazwyczaj mają opory przed jedzeniem, które jest zdrowe, ale są metody na podważanie tego stereotypu i zachęcanie małych smakoszy do odkrywania nowych smaków. Istotne jest też pamiętać, że nie tylko smak jest ważny dla najmłodszych – duże znaczenie ma również apetyczny wygląd posiłków. Dlatego warto poświęcić uwagę na estetykę podawanych potraw – ciekawe pomysłem może być użycie kolorowych serwetek lub atrakcyjnych dekoracji stworzonych z warzyw i owoców.

Zdrowe przekąski dla dzieci – propozycje

Małe dzieci mają tendencję do sięgania po jedzenie, które jest łatwo dostępne i nie wymaga od nich zaangażowania w przygotowanie, dlatego warto zamiast słodyczy na widocznym miejscu umieścić owoce lub bakalie. Jednym z pomysłów na zdrową przekąskę mogą być domowe chipsy z warzyw – ziemniaki, bataty, marchewki, buraki czy korzeń pietruszki są idealne do ich przygotowania. Wystarczy pokroić wybrane warzywa na cienkie plasterki, ułożyć je na blachy do pieczenia, skropić oliwą i posypać ulubionymi ziołami oraz przyprawami. Warzywne chipsy pieczemy w piekarniku przez około godzinę w temperaturze 160°C. Po upieczeniu zdrowa przekąska jest gotowa, a dzieci najprawdopodobniej nie zorientują się, że zamiast klasycznych chipsów spożywają smakowite i bogate w witaminy warzywo.

Zdrowe przekąski dla dzieci do szkoły

W sklepach szkolnych niestety nadal można znaleźć wiele niezdrowych produktów takich jak batony, ciastka, chipsy. Dlatego warto zadbać o to, aby nasze dziecko miało do szkoły spakowane zdrowe smakołyki pełne witamin. Doskonałym pomysłem jest własnoręcznie przygotowany batonik musli. Do jego przygotowania potrzebne są różnego rodzaju ziarna, płatki owsiane oraz suszone owoce i orzechy. Orzechy i większe owoce, np. morele, kroimy na drobne kawałki i mieszamy z innymi składnikami takimi jak siemie lniane, sezam, pestki dyni i słonecznika czy płatki. Następnie dodajemy olej i jajka – tyle, aby wszystko się połączyło. Mieszankę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20-25 minut. Po upieczeniu batonik musli kroimy na paski.