Jak zwiększyć plon ogórków? Wypróbuj ten ekologiczny sposób z naszej kuchni
Bez dwóch zdań, świeżo zerwane ogórki z własnej uprawy smakują lepiej niż te kupione w sklepie czy na bazarku. Jeśli masz do dyspozycji własną uprawę ogórków, wypróbuj naturalny i przyjazny dla środowiska sposób na podniesienie plonu i ochronę roślin przed szkodnikami. Zaskoczony będziesz, jaki składnik kuchenny jest tutaj kluczowy.
Ogórek to nisko kaloryczne warzywo, ale pełne ważnych dla naszego zdrowia witamin. Dlatego warto go uwzględnić w codziennej diecie. Ci, którzy hodują ogórki dla własnych potrzeb, doskonale wiedzą, jak bardzo smakuje świeży ogórek zerwany bezpośrednio z grządki. Zapach i wygląd takich ogórków są nieodparty. Są one również idealne do różnego rodzaju przetworów. Czy jest sposób, aby cieszyć się tymi cudownymi owocami przez cały sezon? Doświadczeni ogrodnicy polecają prosty dodatek, który nie tylko ma wartości odżywcze, ale również skutecznie odstrasza szkodniki atakujące często ogórki.
Zastanawiasz się, co pryskać na ogórki? Odpowiedź jest prosta: drożdże piekarskie. Tak, to składnik, który znajdziesz w swojej kuchni. Drożdże stymulują rozwój roślin i przyczyniają się do ich wzrostu. Znajdujące się w nich substancje odżywcze pobudzają rośliny do przejścia do następnej fazy rozwoju. Jako naturalny nawóz, drożdże piekarskie wspomagają rozwój systemu korzeniowego rośliny i zwiększają jej zdolność do absorbowania wody i składników pokarmowych z gleby. W dodatku, drożdże mogą chronić naszą uprawę przed chorobotwórczymi grzybami i szkodnikami.